Moet je bang zijn voor je RSI-klachten?

Pijn in nek, schouders, armen of handen kan erg beangstigend zijn. Vooral als je ook nog eens last hebt van uitstraling, tintelingen of gevoelsverlies. Vaak gaan de klachten gepaard met een verkramping van de spieren waardoor de kleinste handelingen al pijn kunnen doen. Je kunt dan letterlijk het gevoel hebben de controle over je lichaam te verliezen. Veel mensen zijn afhankelijk van het werken met de PC of laptop. Pijn kan daardoor gaan aanvoelen als een bedreiging voor het werk. In het ergste geval kan het werk helemaal niet meer uitgevoerd worden en ben je ook in je vrije tijd niet meer klachtenvrij. Het leven wordt dan helemaal beheerst door de pijn en je kunt bijna nergens anders meer aan denken.

Gelukkig komt het lang niet altijd zo ver. En als het wel zover komt dan betekent dat zeker niet dat de klachten niet meer over kunnen gaan. Maar alleen al het idee dat RSI-klachten grote gevolgen kunnen hebben kan behoorlijk beangstigend zijn. En juist die angst kan een belemmering vormen voor het herstel.

Vaak wordt pijn in nek, schouders en armen veroorzaakt door een verkeerde manier van bewegen. Dit wordt versterkt door factoren als weinig variatie in het bewegen, een verkeerde instelling van de werkplek, werkdruk en stress. Om de klachten onder controle te krijgen is het nodig om weer te leren om op een goede manier te bewegen en te begrijpen wat de klachten veroorzaakt. Een voorwaarde om beter te leren bewegen is dat je überhaupt durft te bewegen en dat je de algehele spierspanning omlaag brengt. Daarbij helpt het absoluut niet als je bang bent. Iemand die bang is dat bewegen pijn gaat doen heeft de neiging stil te gaan zitten.  En angst zorgt voor stress wat de algehele spierspanning alleen maar verder verhoogt. Op deze manier kan angst er voor zorgen dat je de klachten in stand houdt. De angst is begrijpelijk maar het is in deze een slechte raadgever.

Wat kun je doen als je merkt dat je bang bent voor de pijn? Het kan al enorm helpen om je te realiseren dat je klachten weliswaar vervelend zijn maar dat je er niet bang voor hoeft te zijn. De klachten kunnen echt wel weer overgaan. De angst zorgt voor bewegingsarmoede en verkramping waardoor je meer klachten krijgt. Je zult uiteindelijk juist meer moeten bewegen en je spieren laten ontspannen.

Als het lukt om je angst te overwinnen en weer meer te gaan bewegen is het in sommige gevallen zo dat de klachten al verdwijnen. Het is echter altijd raadzaam om in ieder geval je huisarts te raadplegen en/of specialistische hulp te zoeken. Het verbeteren van je manier van bewegen en het op je juiste manier instellen van je werkplek zal je er in de meeste gevallen weer bovenop helpen.

Er is wetenschappelijkonderzoek gedaan naar de invloed van angst bij rugklachten en chronische pijn. Zou dit voor rsi-klachten ook gelden?

– A Fear-Avoidance Beliefs Questionnaire (FABQ) and the role of fear-avoidance beliefs in chronic low back pain and disability

– Pain-related fear is more disabling than pain itself: evidence on the role of pain-related fear in chronic back pain disability

– Fear-avoidance and its consequences in chronic musculoskeletal pain: a state of the art

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 14 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.