Krijg je RSI-klachten door de computer?.. of ligt de oorzaak ergens anders?

Veel mensen krijgen last van nek, schouders en/of armen na langdurig computerwerk. Bijna iedereen kent dat zeurende gevoel wel aan het einde van een lange werkdag. Als je dan even gaat sporten of een eindje gaat wandelen dan voelt het vaak weer een stuk beter. Ook lichamelijke bezigheden zoals klussen of tuinieren kan er voor zorgen dat de pijn verdwijnt. Maar in sommige gevallen verdwijnt de pijn niet meer en wordt het zelfs erger bij lichamelijke activiteit. Behalve pijn in nek, schouders en armen komen kouden handen, gevoelsverlies, krachtsverlies, tintelingen pijn tussen de schouderbladen of in de ellebogen en polsen ook regelmatig voor.  Als dat langere tijd aanhoud dan noemen we het RSI. De klachten kunnen een behoorlijke impact hebben op het werk en privéleven.

Het eerste wat mensen dan vaak doen is een preventiemedewerker op het werk laten langskomen om te zorgen dat de werkplek goed wordt ingesteld. In de hoop dat dit het probleem wel even op zal lossen. Het geeft echter zelden verbetering. De volgende stap is om de werkdruk te verlagen door minder te gaan werken, ook dit heeft vaak onvoldoende of slechts een tijdelijk effect. Zodra de werkdruk weer wordt opgevoerd nemen de klachten ook weer toe.

Wat kan er aan de hand zijn als de klachten niet meer overgaan? RSI- klachten worden vaak veroorzaakt door een onnatuurlijke manier van bewegen. Hierdoor raken spieren overbelast, kan de doorbloeding verminderen en zenuwbanen kunnen worden afgekneld. Dit is over het algemeen op scans en röntgenfoto’s niet te zien. Zolang je op een onnatuurlijke manier blijft bewegen zullen de klachten niet overgaan. Misschien zal het tijdelijk iets minder worden als bijvoorbeeld de werkdruk afneemt.

De onnatuurlijke manier van bewegen staat geprogrammeerd op je hersenschors. Dat systeem zorgt ervoor dat je niet hoeft na te denken over hoe je beweegt, maar dat het bewegen vanzelf gaat. Dat is natuurlijk een fantastisch systeem, want daardoor kun je bijvoorbeeld een wandeling maken en tegelijk ergens anders aan denken of een praatje maken. Maar als er staat geprogrammeerd dat bij alle bewegingen die je maakt je nek- en schouderspieren gaan aanspannen, dan heb je een probleem. Deze spieren zijn er namelijk niet voor gemaakt om continu aan te spannen, en gaan na verloop van tijd pijn doen. En dat gebeurd dus niet alleen achter de computer maar bij alles wat je doet.

Klachten die veroorzaakt worden door een geautomatiseerde manier van bewegen, gaan niet over als je je manier van bewegen niet verandert.
Om verbetering te krijgen zul je eerst moeten weten wat je moet veranderen en hoe je dat moet doen. Het is erg lastig om dit gedeelte zelf op te lossen, omdat je manier van bewegen immers geautomatiseerd is. Hierdoor voel je niet wat je verkeerd doet. Dat is iets waar Interfysiek je bij kan helpen. En als je eenmaal weet hoe je moet bewegen, moet je zorgen dat je je nieuwe manier van bewegen blijft volhouden. Als je langdurig op een andere manier beweegt, dan zal die manier van bewegen automatiseren, waardoor je er steeds minder over hoeft na te denken. Je lichaam past zich aan aan het nieuwe bewegingsgedrag en de klachten zullen verdwijnen.

Wat kun je zelf doen om je klachten te verbeteren?
Voel goed in je lichaam naar wat jouw bewegingsgewoontes zijn. Je kunt zelf vast wel een aantal gewoontes ontdekken waarvan je weet dat ze niet goed zijn. Zoals onderuitgezakt zitten in de stoel, je schouders opgetrokken houden, steeds op hetzelfde been hangen bij het staan. Kijk eens of je een patroon kunt ontdekken van bewegingen die je steeds weer herhaalt. Kun je deze patronen doorbreken, dan zullen je klachten verdwijnen.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − 15 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.