Hoe je de juiste therapie kiest bij RSI-klachten

Heb je RSI, rugklachten, nekklachten en schouderklachten? Dan valt het niet altijd mee een goede therapie te vinden. De keuze bestaat o.a. uit fysiotherapie, oefentherapie Cesar of Mensendieck, manuele therapie of chiropractie. Soms komt het voor dat je niet direct de juiste therapie vindt voor jouw specifieke klachten. Je kunt een hoop tijd, moeite, frustratie en geld besparen als je direct bij de juiste therapie terecht komt.

Vroeger verwees de huisarts je door naar een therapie. Tegenwoordig komt de verantwoordelijkheid voor het kiezen van de juiste therapie steeds meer bij de ‘patiënt’ zelf te liggen. Hierdoor wordt het ook voor de therapeuten belangrijk om de juiste voorlichting te geven over wat men wel en niet kan verwachten van de therapie.

Bij Interfysiek lichten we mensen voor over onze werkwijze tijdens een gratis kennismaking. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten. Maar zelfs voordat je een uur van je tijd investeert kun je al een goede indicatie krijgen door na te gaan wat de aard van je symptomen is en of dit in de categorie valt van klachten die we vaak behandelen.

Wanneer moet je bij Interfysiek zijn?

  1. Vooral als je langdurige of steeds terugkerende klachten hebt zoals: nekklachten en schouderklachten, uitstraling en tintelingen in armen en handen, pijn in polsen, handen en vingers (vooral als dit veroorzaakt wordt door computerwerk), rugklachten
  2. Als de pijn optreedt bij specifieke werkzaamheden, zoals beeldschermwerk
  3. Als je na een ongeval met letsel zoals botbreuken en whiplash na langere tijd nog klachten hebt. Eigenlijk als een na-revalidatie.

Waarom juist met deze klachten?

Omdat deze klachten bijna altijd veroorzaakt worden door de manier waarop je beweegt. De manier van bewegen van de mens functioneert volgens bepaalde natuurwetten binnen de neurologie, anatomie en fysiologie. Als je onnatuurlijk beweegt, kun je klachten ontwikkelen. Door te leren om je lijf op de juiste manier te gebruiken, kun je de klachten oplossen.

Wanneer moet je niet bij Interfysiek zijn?

  1. Voor behandeling van acute blessures zoals spierscheuringen, zweepslag, gescheurde enkelbanden, botbreuken etc. kun je het beste eerst naar de eerste hulp of huisarts gaan. Bij enkelbandproblemen kan een goede fysiotherapeut een tape aanleggen.
  2. Bij acute rugklachten (spit) is rust de beste oplossing, eventueel in combinatie met pijnstillers en massage. In sommige gevallen kan chiropractie ook helpen.
  3. Als je naast je fysieke klachten ernstige psychische/mentale klachten hebt, zoals een burnout – overspannenheid waardoor je niet in staat bent om fysiek te leren. Ga dan naar de huisarts, die kan je dan doorverwijzen naar de juiste interventie.
  4. Bij alcohol- of drugsverslaving waardoor je moeite hebt met fysiek iets leren. Je kunt dan het best eerst specifieke verslavingshulp zoeken.

Nog een essentiële tip bij het kiezen van een therapie bij langdurige chronische klachten; probeer te denken in oorzaak en gevolg. Als je de oorzaak aanpakt, pak je de klachten aan. Voorbeeld: als je al jarenlang last hebt van je schouders, dan is de kans groot dat je iets ‘verkeerd’ doet met je schouders. Het is dan aannemelijk dat je er te veel spierspanning op zet. Die spierspanning komt ergens vandaan. Deze spierspanning kan heel goed worden veroorzaakt door een verkeerde manier van bewegen.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − 5 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.