Hoe je koude handen warm krijgt door beter te ademen

Er zijn veel beeldschermwerkers die de hele dag koude handen hebben. Of ze nu buiten of binnen zijn en of de kachel nu hoog of laag staat, de handen blijven koud. Koude handen kunnen een teken zijn van een verminderde doorbloeding in de armen en handen. Vooral beeldschermwerkers lopen hierdoor een verhoogd risico op RSI-klachten.

Wat een belangrijke rol speelt bij het op temperatuur houden van de handen is de manier waarop je ademhaalt. De beweging van het ademhalen heeft een belangrijke functie in het rondpompen van bloed. Daarnaast heeft de manier van ademhalen invloed op de spanning van de nek- en schouderspieren. De bloedvaten die richting de armen gaan, lopen langs deze spieren. Door te veel spanning kunnen de bloedvaten afgekneld worden.

Je kunt grofweg drie manieren van ademhaling onderscheiden

  • De borstademhaling
    Mensen die last hebben van koude handen hebben vaak een borstademhaling. Bij de borstademhaling worden de nek- en schouderspieren aangespannen om de borstkas omhoog te trekken bij het inademen. Hierdoor neemt de spanning op de nek- en schouderspieren toe. De ademhaling is ook kort en snel, waardoor de beweging van de borstkas minder groot is en er minder pompfunctie ontstaat.
  • Flankademhaling
    De flankademhaling is noodzakelijk om het bloed goed door het lichaam te pompen. Bij de flankademhaling worden de ribben vanuit de flanken gespreid bij de inademing en deze zakken weer terug bij de uitademing. De nek- en schouderspieren kunnen ontspannen blijven. Door de ribspreiding ontstaat er een grote pompfunctie van de borstkas. Dit zorgt ervoor dat het bloed door het lichaam gestuwd wordt, waardoor het ook goed bij de handen kan komen.
  • De buikademhaling
    Deze wordt vaak aangeleerd met ontspanningsoefeningen. Dit werkt goed om ontspanning te verkrijgen, maar het is niet de fysiologisch natuurlijke ademhaling.

Leer jezelf beter te ademen

Als je jezelf een flankademhaling wilt aanleren is het van belang om eerst te gaan voelen hoe je ademhaling op dit moment verloopt. Misschien heb je al een flankademhaling en dan moet je dus niets veranderen. Je kunt dit controleren door rustig rechtop in je stoel te gaan zitten met je benen en je buik ontspannen en te registreren waar je de adembeweging voelt. Als je moeite hebt om dit goed te voelen, kun je je handen op je ribben leggen, aan de zijkant van je buik, net boven je taille. Je kunt dan met je pinken net je onderste ribben voelen. Bij de flankademhaling voel je bij het begin van de inademing de ribben net boven je taille beginnen te spreiden. Tijdens het inademen volgt dan de buik die naar voren komt. Je schouders blijven ontspannen hangen. De ademhaling heeft een ritme van twee tellen in, drie tellen uit en één tel rust.

Door dit regelmatig te oefenen word je je steeds beter bewust van je ademhaling zodat je op den duur ook gedurende dagelijkse activiteiten steeds beter de flankademhaling kunt volhouden. Als dit lukt, is de kans groot dat je je koude handen warm kunt krijgen met behulp van je ademhaling.

This entry was posted in Algemeen and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 2 =

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.