Pijn in nek, schouders en armen. Nog niet zo lang geleden was er erg veel aandacht voor RSI-klachten. In de media werd er veel over geschreven en op de werkvloer werd er veel aandacht besteed aan preventie. De laatste tijd hoor je er echter bijna niets meer over. Bestaat RSI nog wel? Of ben jij de enige die last heeft?
Nou en of, er nog mensen zijn met RSI-klachten. Sterker nog, RSI-klachten is de meest gemelde beroepsziekte aan het bewegingsapparaat! (Beroepsziekten in cijfers 2012, Nederlands Centrum voor Beroepsziektes).
Hieronder zie je een overzicht in percentages.
Nationale Registratie Beroepsziekten
Nederlands Centrum voor Beroepsziekten
Meldingen aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat
verdeeld naar diagnose in 2012
RSI-klachten zijn verantwoordelijk voor 15% van de verzuimdagen!
Het NCvB vermeld dat klachten aan armen, schouders en nek verantwoordelijk zijn voor 15% van de verzuimdagen in Nederland. Opmerkelijk is het hoge percentage van de met deze klachten verzuimende Nederlandse werknemers dat stelt dat het werk (mede) de oorzaak is: 24% meent dat deze klachten hoofdzakelijk door het werk komen en 30% dat deze gedeeltelijk door het werk komen (Hooftman & Jong 2011)
Heb je klachten en kun je je werk niet goed meer uitvoeren. Dan hoef je je dus niet alleen te voelen. Misschien heb je zelfs mensen in je omgeving die tegen je zeggen ‘RSI? Dat bestaat toch niet meer?’. Dan kun je ze verwijzen naar de bovenstaande cijfers.
Wel merken wij dat het met de RSI-klachten steeds minder vaak uit de hand loop. Waar men 10 jaar geleden nog wekenlang thuis kwam te zitten lijkt het er op dat men tegenwoordig minder lang of helemaal niet meer hoeft ziek te melden. Bij Interfysiek zien we dat, wanneer er tijdig wordt ingegrepen bij beginnende klachten, het veel makkelijker is om de klachten weer onder controle te krijgen en men gewoon aan het werk kan blijven.