‘Onderzoek onder 17.000 bedrijven toont aan dat er vorig jaar tien procent meer verzuimd is door RSI dan in 2008’. Dat meldde nrc.next op 21 april in de subtitel van een paginagroot artikel. Hierin komen diverse deskundigen aan het woord die aangeven dat de economische crisis hier de oorzaak van is. Ze denken dat als gevolg van de crisis mensen zich niet ziek durven te melden als ze klachten hebben, uit angst dat hun contract niet verlengd wordt. Men werkt te lang door met de klachten waardoor deze steeds erger worden. Uiteindelijk meldt men zich toch ziek en wordt het verzuim hoger. Ook moeten minder mensen in dezelfde tijd meer werk verzetten waardoor de werkdruk hoger wordt en men eerder klachten krijgt.
De afgelopen jaren zijn wij met Interfysiek bij een groot aantal verschillende bedrijven op de werkvloer geweest om mensen met RSI, rugklachten, nekklachten en schouderklachten te helpen. Meestal komen we bij een of twee personen die bij ons de cursus Pijnvrij Bewegen volgen op de werkplek kijken. Of we zijn er voor een preventieproject voor meerdere werknemers. Omdat er tegenwoordig bijna overal open kantoorruimtes zijn, krijgen we ook altijd de kans om te zien hoe de overige werknemers zitten te werken en hoe de werkplekken staan ingesteld.Er vallen ons een aantal dingen op.
• Bijna alle werknemers zitten óf krom voorovergebogen óf onderuitgezakt. Zelden zien we iemand rechtop zitten met zijn schouders ontspannen.
• De bureaustoelen staan niet goed ingesteld, waardoor het erg lastig is om recht te zitten.
• De bureaus staan bijna altijd te hoog en de beeldschermen te laag.
• De kantoortuinen bieden weinig mogelijkheid tot variatie in het bewegingsgedrag
Wat ook opvalt is dat er wel steeds meer in hoogte verstelbare bureaus verschijnen, maar dat het instellen ervan nog te wensen overlaat.
Wellicht is het zo dat er door de crisis tijdelijk nog wat meer ziekmeldingen komen. Maar je kunt je afvragen waar je moet beginnen met het aanpakken van het probleem. Moeten mensen leren hoe ze om moeten gaan met werkdruk als gevolg van de crisis? Of moet men leren hoe men klachten kan voorkomen door beter te bewegen en te leren hoe de werkplek moet worden ingericht?
Wij denken dat het meeste rendement gehaald kan worden als werknemers leren om op de juiste manier te bewegen en daarnaast de werkomgeving optimaal inrichten. Uit het rapport Beroepsziekten in Cijfers 2009 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) blijkt dat klachten aan het bewegingsapparaat (zoals RSI en rugklachten) beroepsziekte nummer één is. Dat was vóór de crisis zo, en dat is nu nog steeds zo. Als je ervoor zorgt dat de voorwaarden – natuurlijk bewegingsgedrag en de werkplek – in orde zijn, dan pak je de oorzaak van de klachten aan en zal het ziekteverzuim dalen.
In de onderstaande artikelen lees je van alles over werkplekinrichtingen en hoe je je kantoortuin verandert in een speeltuin.
Wat doe je tijdens een pauze?
Pijn in je nek en schouders. Muis aan de andere kant?
Hoe je een laptop verantwoord gebruikt
Zitten op wisselende werkplekken